Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IFK Falköping Fotboll

Följ

IFK Falköping Fotboll

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn IFK Falköping Fotboll
Adress Odengatan 37
Postadress 52147 Falköping
Telefon 0515-19610
E-post ifk.falkoping.ff@telia.com
Orgnr 867800-6779
Swish 123 571 6691
Kontonr 232-1644
Öppettider Kansliets öppettider måndag - torsdag : 07.30-16.00 fredag : 07.30-13.30 Med reservation för vissa ändringar !

Om IFK Falköping Fotboll

Föreningen

Det började redan 1921 när föreningens förste ordförande Wille Ljus och hans kompisar startade idrottsföreningen Nordstjärnan på ett möte på dåtidens Vallströms Café. Tämligen omgående bytte man dock namn till Falköpings Bollklubb och redan 1925 var det dags för namnbyte igen till IF Kamraterna Falköping.

Under föreningens första decennier spelade föreningen omväxlande i Skaraborgsserien och Västgötaserien. Redan då spelades derbyn mot IFK Tidaholm och TGIF samt lokalderby mot dåvarande Falköpings GIS. FGIS som gick samman med Rantens IF 1940 och då bildade Falköpings AIK. Året därpå fördes diskussioner om att även IFK Falköping skulle ingå i sammanslagningen, men planerna slogs ur hågen. Tidiga IFK-profiler under de första decennierna var bl a Karl Gyllensvaan och sedermera Arne Käll. Under de här åren fanns också bandy och ishockey på programmet. I slutet av femtiotalet togs därefter handboll upp i föreningen. Inom fotbollen kan noteras derbyförlust 1957 i div 3 med 1-2 på Odenplan mot TGIF inför 2.291 åskådare. Bordtennisen hade också fin fart i IFK redan under femtiotalet.

1963 exporterade IFK profilen Bert-Ola Haglund till allsvenska IFK Norrköping. IFK-fotbollen höll på sextiotalet till i div 3 och 4. 1968 kom Bo Thern från Bromölla som spelande framgångsrik IFK-tränare. 1973 blev ett mycket bra IFK-år med serieseger i div 3 och ett lyckat kvalspel som innebar spel i div 2 1974. Till div 2-spelet förstärktes truppen med Björn ”Lill-Garvis” Carlsson från AIK och Sirius. Tyvärr blev dock sejouren i div 2 bara ett enda år.

IFK halkade efter något år ner i div 4 och det blev starten till ytterligare en stark IFK-satsning under tränaren Max Möller. Det blev omgående serieseger, då med spelarprofilerna Morgan Johansson – juniorlandslagsspelare, Inge Bergström, Tommy Odh och Hans-Olof Gustafsson, som sedan lämnade IFK för allsvenska Elfsborg.

Åttio-och nittiotalen handlade det om seriespel i omväxlande div 3 och div 4. Några duktiga IFK-are från den här epoken är bl a Mikael Nilsson, stor allsvensk blåvit ängel i IFK Göteborg och landslagsspelare med bl a VM-brons i USA och Magnus Henriksson, juniorlandslagsspelare som lämnade IFK för allsvenska Östers IF.

IFK Falköping hade i mitten av nittiotalet sektioner för Fotboll, Ishockey och Bordtennis, allt under paraplyet Huvudstyrelsen. Diskussionerna om en formell och juridisk delning av föreningen till tre självständiga föreningar med en gemensam Alliansstyrelse tog allt mer fart. Resultatet blev att ett historiskt årsmöte 1998 beslutade om den nya organisationen.

Därav alltså skapandet av nya IFK Falköping Fotboll Förening.

Resultatmässigt blev dock starten av den nya föreningen inte så bra. Efter spel i div 3 ramlade IFK 2001 ur trean. Sedan dess har det varit upp och ner mellan division 3 och 4. Efter att ha ramlat ur 2008 gjorde vi en stark säsong 2009 med en ung och utvecklingsbar seniortrupp, vilket resulterade i serieseger med hela tio poängs mariginal ner till tvåan IFK Skövde.

Föreningen står idag på en ekonomiskt stabil grund där våra årliga arrangemang Oden Cup och Klassbollen, tillsammans med Falköpings KIK, är viktiga både utifrån ett ekonomiskt och sportsligt perspektiv. Vi har också ett gemensamt och väl fungerande kansli på Odengatan tillsammans med Falköpings KIK där medlemmarna och andra alltid är välkomna att hälsa på.

Förutom ett väl fungerande styrelsearbete, som leds av ordförande Mattias Carlsson, så har vi en särskild Fotbollsgrupp som samordnar det löpande arbetet med träningsgrupperna i föreningen samt har kontakt med de andra fotbollsföreningarna i kommunen. Våra stora barn- och ungdomssida samordnas av Ungdoms-gruppen tillsammans med ungdomsledare från träningsgrupperna och lagen.